A por okozta problémák megelőzése a faipari üzemekben

2018. Jan. 12., Tóth Balázs

A por, sokszor szinte láthatatlanul, ott van mindenhol, és ha nem figyelünk rá, könnyen válhat ellenségünké. A jó hír az, hogy néhány egyszerű lépéssel hatékonyan védekezhetünk ellene.

Ahogy a finoman szálló por számos elváltozást okozhat az ember szervezetében, ugyan úgy képes szinte észrevétlenül tönkretenni számítógép vezérlésű gépeinket (CNC gépek). Ez különösen nagy problémát okozhat olyan faipari üzemekben, melyek például forgácslemezzel furnér- vagy farostlemezzel dolgoznak, mert ezen termékek megmunkálása során igen kis szemcséjű por alakul ki, mely hamar megtelepedik gépeink felületén és belső részein. A legnagyobb veszélynek az áram alatt lévő alkatrészek vannak kitéve, ugyanis a porszemcsék áramvezető képessége zárlatot okozhat, elsősorban a tápegységekben, hiszen ott nagyobb feszültségek vannak jelen. Egy ilyen zárlatnak sajnos áldozatul eshetnek a gép további részei is.

Másrészről, a viszonylag magas hőmérsékleten működő egységek (mikrochipek, processzorok) üzemi hőmérséklete elérheti akár a 60-70 °C-ot is, az ezek felületére vagy hűtőbordáikra rakódott por, elzárva a levegő útját és akadályozva a hűtést, további melegedést okozhat, mely jobb esetben csak megrövidíti ezen alkatrészek élettartamát, rosszabb esetben azonnali, végzetes problémákkal jár.

Hogyan előzhetjük meg a problémákat?

Mindenképpen használjunk elszívást! Nem csak a dolgozók, de gépeink és eszközeink védelmét is nagy mértékben elősegíti a jól megtervezett elszívórendszer.

Elengedhetetlen fontosságú a napi rendszeres takarítás! Munka után mindig rendezzünk nagytakarítást, alaposan tisztítsuk le gépeinket, söpörjünk össze, lehetőleg úgy, hogy minél kevesebb szálló por keletkezzen. A motorok, szivattyúk rácsos burkolatait nedves, arra alkalmas tisztítószeres ruhával legalább hetente töröljük át!

Figyeljünk a gépek elhelyezésénél! Mindig biztosítsuk számukra a szabad légáramlást. Ne tegyük őket túl közel a falhoz, és egymáshoz sem.

Legalább negyedévente fordítsunk gondot a számítógép apróbb alkatrészeinek tisztítására! A hűtőbordák, ventilátorlapátok felületeit szétszerelt állapotban, szaküzletekben kapható tisztítóspray-k használatával egyszerűen tudjuk tisztán tartani. Sűrített levegőt e célra használni szigorúan TILOS! Ugyanis a sűrített levegős rendszerek által biztosított levegő általában különféle szennyeződéseket tartalmaz, sok esetben nagy a nedvességtartalma, így akár tönkre is teheti az arra érzékeny alkatrészeket! Fontos, hogy mindig fújassuk, és ne szívassuk a port, mert így kevésbé valószínű, hogy kárt teszünk az alkatrészekben.

Természetesen minden karbantartási munkálat előtt áramtalanítsuk gépeinket, és győződjünk meg arról, hogy ne vagyunk kitéve áramütés veszélyének! Ismerjük fel, mikor van szükség egyéni védőeszköz használtára, és feltétel nélkül használjuk is! Például, burkolatok eltávolításánál, az élesebb részek miatt szükség lehet kesztyűre, mely véd a sérülés ellen, az e célra kialakított termékek pedig biztosabb fogást tesznek lehetővé.  

A karbantartási munkálatokkal általában együtt járnak a szerelési munkák is. Burkolatokat kell leszednünk, majd a munka végeztével visszahelyeznünk, esetleg a hűtőventilátort kell elmozdítanunk, stb. Ebben az esetben fontos, hogy vigyázzunk az apróbb csavarokra, anyákra, csapokra, majd pedig a tisztítás végeztével mindent ugyanúgy helyezzünk vissza, ahogy azelőtt voltak! Néha szüksége van arra, hogy behatóan ismerjük a részegységek működését és igényeit, például, a processzor hűtő ventilátor tisztításakor gondoskodnunk kell a megfelelő hűtőpaszta kiválasztásárol és szakszerű felviteléről. Ha nem vagyunk teljesen tisztában az egységek megfelelő karbantartási módjáról, mindenképp hívjunk szakembert! Érdeklődjünk a gép forgalmazójánál, mert szinte biztos, hogy tud segíteni a gép rendszeres, megelőző jellegű (preventív) vagy eseti karbantartás levezénylésében.

Előzzük meg a hibát, mielőtt az bekövetkezne, hogy gépeink maradéktalanul el tudják látni feladataikat a jövőben is!

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.


Ha hozzá szeretne szólni a bejegyzéshez, ide kattinva regisztrálhat. Ha már van regisztrált felhasználóneve, itt bejelentkezhet.